Nyfiken på hur det är att jobba på Norvatek? Möt några av våra medarbetare - läs om hur det är att jobba på vår säljavdelning, att gjuta betongfundament och att hålla i ett projekt från start till mål.
Olle Bertilson - distriktssäljare
Hur ser dina arbetsuppgifter ut?
Mina arbetsuppgifter består av att jag är ute och träffar våra kunder som består av personer på kommunens VA-avdelning, VA-entreprenörer och VA-konsulter. En del av jobbet är uppsökande men eftersom vi jobbar i en produktiv bransch finns det mycket att göra och våra kunder kommer också till oss för att få hjälp att lösa VA-problem.
Min vardag består till stor del av att vara teknisk support för kunder så jag skulle nog inte säga att det är ett vanligt säljjobb. I arbetet ingår till exempel att dimensionera pumpstationer och tryckstegringsanläggningar och att lämna offert på förfrågningar och upphandlingar.
Det betyder att du måste kunna läsa handlingar, komma med förslag på tekniska lösningar och utifrån det ta fram en offert. Så ett visst tekniskt kunnande är behövligt om pumpstationer och VA.
Varför började du jobba på Norvatek?
Innan jag började på Norvatek hade jag jobbat 9 år inom VA-branschen och kände redan till företaget och vad dom jobbade med. När jag blev erbjuden en tjänst som distriktssäljare passade det bra för mig tidsmässigt att göra en förändring och jag började här våren 2020.
Vad tycker du om ditt jobb?
En stor sak jag uppskattar med mitt jobb är friheten att styra över min vardag, att träffa många olika och trevliga kunder, samt att jobbet är omväxlande och stimulerande
Vi jobbar med projekt som är både roliga och kluriga. Det kan börja med en enkel förfrågan men slutar med en avancerad lösning.
Att vissa uppdrag är knepiga och kräver mycket kunskap och erfarenhet känns inte som ett problem. Det finns mycket kompetens inom företaget och alltid någon att fråga. Norvatek är, som man säger, en platt organisation med mjuk kultur så det är lätt att ta kontakt och bolla projekt med kollegor.
Jag gillar att jobba för ett proffsigt företag med seriös framtoning som verkligen vill leverera bra produkter till kunden. Känns även bra att jobba i ett svenskägt företag som i det långa loppet gynnar ett svenskt ekonomiskt kretslopp. En del av de pengar kommunen investerar i Norvateks VA-lösningar går tillbaka i form av skatter så att kommunen kan nyinvestera i en bra infrastruktur som alla har nytta av.
Vilka egenskaper skulle du säga är viktiga för jobbet?
Jag skulle säga noggrannhet och tålamod. Noggrannhet, inte minst när det handlar om offerter – du måste vara utförlig när du dimensionerar en pumpstation. Tålamod behöver du eftersom det är komplicerade projekt och långa ledtider. Social och kundorienterad är också bra förmågor som även passar in bra i Norvateks anda, där allt är väldigt kundfokuserat och lösningsbaserat.
Björn Morin - betongarbetare
Hur ser dina arbetsuppgifter ut?
Jag jobbar i produktionen på Norvateks anläggning i Ronneby. Min huvudsakliga uppgift är att gjuta bottenplattorna till pumpstationernas överbyggnader men det händer att jag får hoppa in på annat också.
Varför började du jobba på Norvatek?
Jag kom direkt från utbildning och praktikjobb. Det var en kompis som rekommenderade mig att höra med Norvatek eftersom de sökte folk just då. Nu har jag jobbat här i 10 år.
Vad tycker du om ditt jobb?
En stor fördel med jobbet här, är att jag får jobba inomhus. Det är också skönt med en fast arbetsplats och fasta arbetstider.
Det är lätt att trivas på jobbet. Vi har roligt de flesta dagarna – jag skulle säga att atmosfären är ganska skämtsam. Och hjälpsam. Vi jobbar rätt så nära varandra och kommunicerar mycket. Det finns kunskap i huset så om det kanske är någon vajsing med en ritning eller om det är någon del som inte är levererad, då hjälper man varandra.
Vilka egenskaper skulle du säga är viktiga för jobbet?
Det enda är väl att du inte får vara rädd för att ta i fysiskt och få skit under naglarna. Men jag gillar att det är ett fysiskt arbete och ja, jag gillar ju att jobba med betong. Jag kan åka till jobbet varje dag och må bra!
Elisabet Edlund - projektledare
Hur ser dina arbetsuppgifter ut?
Som projektledare är min uppgift att se till att det säljaren har sålt är vad som levereras till kunden och att allt blir färdigt i tid.
Mitt jobb börjar när säljaren har köpet klart. Allra först tar jag kontakt med kunden och ser till att få fram granskningsritningar och stämmer av att kundens behov är tillgodosedda. Jag håller kontakt med produktionen och ser bland annat till att alla inköp görs. Många inköp hanteras centralt men en del projektspecifika, som till exempel pumpar eller säkerhetsklassade dörrar, sköter jag direkt. Mot slutet har jag kontakt med och bokar upp transporter och montörer.
Varför började du jobba på Norvatek?
När jag blev erbjuden den här tjänsten tyckte jag att det verkade vara ett intressant och varierande jobb. Och det är det. Ingen dag är den andra lik. Jag jobbar både inne på kontoret och får komma ut på fältet. Under projektet har jag mycket kontakt med kunden. Eftersom jag är med ända fram till slutbesiktningen får jag se den färdiga produkten. Det är roligt!
Vad tycker du om ditt jobb?
Jag tycker det är kul att jobba inom VA. Jag är kemiingenjör i grunden och har jobbat som enhetschef på driftsidan innan jag kom till Norvatek. Jag har faktiskt varit ute på pumpstationer och lyft pumpar så jag vet hur skitigt jobbet kan vara. Det är inte fel att ha den erfarenheten nu.
Det är också skönt att få jobba fritt under ansvar. Så länge jobbet blir gjort kan jag planera mycket av upplägget själv. Det funkar eftersom det är högt i tak på Norvatek. Vi hjälper varandra och det är en väldigt avslappnad stämning och bra sammanhållning mellan de olika avdelningarna. Det är ett roligt gäng att jobba med.
Vilka egenskaper skulle du säga är viktiga för jobbet?
För att jobba som projektledare på Norvatek är det bra att vara öppen och hjälpsam. Som projektledare är det också bra att vara stresstålig och strukturerad, även om inte jag själv tycker att jag är det, men det funkar tydligen ändå. Och det är en fördel att vara bra på att ta folk. Du har mycket kontakter utåt med folk på kommunen, leverantörer och entreprenörer. Ibland kan det köra ihop sig men det går nästan alltid att lösa om du bemöter personerna på rätt sätt.