Från behov till driftsatt pumpstation
Norvatek tar dig från start till mål
PROJEKTERING
Vi kommer in vid olika tidpunter i processen beroende på vilken typ av entreprenad som gäller för projektet. Den största delen av våra jobb, i dagsläget ca 80 procent, görs på utförandeentreprenad. Resterande 20 procent är totaltentreprenader, ofta på större projekt som t.ex. Kodammarna i Göteborg.
Utförandeentrepenad
Utförandeentreprenad innebär att vi får specifika instruktoner på vad vi förväntas tillverka och leverera. Projektering och dimensionering är redan klart och vi tillverkar pumpstationen enligt angivna kapacitetskrav och ritningar från beställarens konsult.
Med andra ord går beställningen i princip direkt till tillverkning.
Konsultuppdrag
I vissa fall kan beställaren be oss fungera som konsult. Då tar vi fram ett underlag för projektering och dimensionering av pumpstationen utifrån de förutsättningar beställaren ger oss.
Totalentreprenad
En totalentreprenad innebär att Norvatek tar fram och levererar en teknisk helhetslösning på ett specifikt problem. Här finns vi med från början och tar ansvar för projektet hela vägen. I totalentreprenaden ingår:
-
Projektering
Ta fram en teknisk lösning.
-
Projektplanering
Tidsram och planering.
-
Dimensionering & konstruktion
Utifrån angivna förutsättningar och önskemål.
-
Ritningsunderlag
Som granskningsritningar, bygghandlingar och konstruktionsritningar.
TILLVERKNING
När granskningsritningarna är godkända av beställaren gör vi konstruktionsritningar och slutliga beräkningar på t.ex. hållfasthet och betongkvalitet. Sedan är det dags att tillverka pumpstationens sump och eventuell överbyggnad, köpa in pumpar och andra komponenter. Samtidigt arbetar programmerare med automation för stationens drift och ett apparatskåp sätts ihop.
Sumpen
Val av material i sumpen beror till stor del på beställarens önskemål. Norvatek kan tillverka sumpar i följande material:
Valet av material i sumpen påverkas t.ex. av markförhållanden på platsen. Om det finns risk för uppflytning p.g.a höga grundvattennivåer måste sumpen antingen vara tillräckligt tung (betong) eller kunna förankras (GAP och rostfritt).
Om överbyggnaden är i betong måste sumpen klara husets tyngd. Ett hus i betong väger ungefär 6 gånger mer än ett trähus och byggs därför lämpligtvis över en sump i betong.
Enkel rengöring av sumpen är något vi alltid eftersträvar. Med hjälp av Norvateks egenutvecklade NOWA Botten är rengöringen lätt - oavsett material i sumpen.
Överbyggnad
Utseende: En pumpstation ska passa in i omgivningen. Pumpstationer finns i villaområden, på industritomter, i parker, i hamnar, i utkanten av åkrar längs vägar eller kanske vid en sjö. Det ställer krav på flexibilitet när det gäller husets utformning.
Arbetsmiljö: På insidan ska stationen vara en rymlig och säker arbetsplats. Efter att ha byggt tusentals pumpstationer och lyssnat på synpunkter från driftspersonal har vi samlat tillräckligt med erfarenhet för att kunna utforma en arbetsplats som fungerar i vardagen.
Säkerhet: En annan faktor som påverkar utformningen är de säkerhetskrav som eventuellt ställs på byggnaden. Pumpstationer för dricksvatten måste t.ex. uppfylla vissa skyddsklasser. I andra fall handlar det om att minska risken för skadegörelse som för med sig onödiga kostnader för reparation och klottersanering.
Norvatek tillverkar överbyggnader med fasader i:
-
BETONG
Gjuts som ren betongyta eller så att fasaden ser ut som trä efter målning.
-
TRÄ
Träfasader kan vi bygga med olika paneltyper, färger och impregnering.
-
CEDRAL
Cedral fibercementskiva är ett miljövänligt, underhållsfritt material som finns i olika kulörer.
Vissa miljöer ställer större krav på överbyggnadens utformning. I de fallen kan vi tillverka en pumpstation efter arkitektens ritningar i det material som föreslås. Ett sådant exempel hittar du i Karlskrona.
Pumpar
Pumparna är stationens hjärta. I de fall beställaren inte redan valt pumpleverantör kan vi hjälpa till att dimensionera och välja pumpar.
Vi tittar först på vilken typ av vatten som ska pumpas: dricksvatten eller spillvatten. Sedan vilket flöde och vilket tryck som krävs. Utifrån det väljer vi lämpliga pumpar hos ett antal leverantörer och jämför verkningsgrad, kvalitet och pris. Målet är att hitta en pump som är optimal för projektet.
Automation
Om pumparna är stationens hjärta så är apparatskåpet hjärnan. Härifrån regleras allt från pumpar och ventiler till temperatur i stationen. Vår partner ASB har utvecklat ett program för styrning av pumpstationer som vi gärna använder oss av.
I skåpet finns bl.a. PLC-dator, säkringar till pumpar och belysning, manöveromkopplare och operatörspanel. Övervakningen kopplas till beställarens kontrollrum, vanligtvis vid ett vatten- eller reningsverk, via fiber eller 4G.
Apparatskåpen byggs utifrån den standard och tekniska beskrivning som beställaren ger oss. Vi kan också vara med och föreslå ett upplägg om ingen fastslagen kravspecifikation finns.
Apparatskåpet är testkört och installeras i överbyggnaden redan på fabriken. När vi använder ASB:s apparatskåp är ASB med när pumpstationen tas i drift.
MONTERING
Montering av en pumpstation kräver god planering. Den involverar oss som leverantörer, markentreprenören och ibland även beställarens egna kontakter för t.ex. indragning av el.
Leverans av pumpstation med GAP-sump
-
Leverans
Vanligtvis levereras Gap-sump och trähus som en samlad leverans.
-
Montering
Beställaren ansvarar i regel för montering.
-
In- & utgående ledningar
Detta moment sköts av markentreprenören.
-
Återfyllnad
Utförs av markentreprenören. Vid återfyllning är det viktigt att sumpens läge inte rubbas och att rätt material används runt om i samma höjd.
Leverans/montage BTG-station
I de fall pumpstationerna har en betongsump med överbyggnad i betong eller trä, monterar våra fältmontörer stationen på plats. Arbetet sker i olika etapper eftersom installationen utförs i samarbete med markentreprenören. Så här brukar arbetsgången se ut:
-
Grop för sumpen
Markentreprenören förbereder gropen som ska vara väl packad, avvägd samt säker ur arbetsmiljösynpunkt.
-
Montering av sump
Moduler för sumpen levereras och monteras upp till marknivå.
-
In- & utgående ledningar
Detta moment utförs av markentreprenören.
-
Återfyllnad
Utförs av markentreprenören. Vid återfyllning är det viktigt att sumpens läge inte rubbas och att rätt material används runt om i samma höjd.
-
Inkoppling av el
Utförs i regel av beställaren. Om det finns önskemål kan Norvatek lösa inkoppling av el.
-
Överbyggnad
Norvatek lyfter på överbyggnaden. Våra montörer kopplar ihop sump och överbyggnad.
-
Drifttagning
Pumpar installeras och automation kopplas in.
-
Testkörning & besikting
Pumpstationen testkörs innan slutbesiktning.
Dokumentation
Till varje pumpstation finns dokumentation som bland annat innehåller: